Siedem powodów, dla których warto spożywać chleb na naturalnym zakwasie żytnim z naszej Piekarni.
2017-09-01
- Chleb na bazie naturalnego zakwasu uzyskuje wyjątkowe walory smakowe i zapachowe.
- Dzięki zachodzącym procesom w czasie dojrzewania ciasta, zostaje ono dodatkowo spulchnione.
- Pożyteczne bakterie mlekowe powstające w zakwasie, rozkładają kwas fitynowy znajdujący się w większości zbóż. Kwas fitynowy utrudnia organizmowi wchłanianie między innymi wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Dzięki zakwasowi te cenne dla organizmu minerały nie zostają z niego wydalone.
- Bakterie oraz dzikie drożdże zawarte w zakwasie w dużym stopniu rozkładają gluten zawarty w mące, ograniczając jego obecność nawet o 50%. (Gluten utrudnia przyswajanie pokarmów przez jelita).
- Zakwas zawarty w pieczywie reguluje pracę jelit, wspomagając ich florę bakteryjną.
- Bakterie namnażające się w zakwasie są źródłem aminokwasów egzogennych, które wpływają na produkcję hormonów, regenerują komórki, biorą udział w przemianie cukrów i tłuszczów.
- Zawiera witaminę B12 oraz znaczne ilości witaminy C i E
Podsumowując, długotrwały proces dojrzewania chleba na naturalnym zakwasie żytnim, wydobywa z mąki to co najbardziej potrzebne dla organizmu, a ponadto sprawia, że pieczywo jest zdrowe i smaczne.
Kontakt
Napisz do nas
Dane firmy
06 - 22 poniedziałek - piątek
06 - 14 soboty
(+48) 014 626 78 81
fax.: (+48) 014 626 71 98
handel: handel@klich.com.pl
marketing: marketing@klich.com.pl
księgowość: ksiegowosc@klich.com.pl
33-101 Tarnów ul. Krakowska 253
Co polecamy
Pieczywo żytnie
Pieczywo mieszane
Pieczywo pszenne
Pieczywo premium
Ciasta drożdżowe
Ciasta deserowe i torty
Ciastka
Galanteria Cukiernicza